Bejelentkezés

Keresés



Gyorsmenü:
Hírek
Koncertek
Zenekar
Történet
Lemezek
Tagok
Média
Fotó
Sajtó
Videó
Közösség
Vendégkönyv
Kérdések
Fórum
Mühely
Kapcsolat

Flash mentes verzió



« vissza

www.muvesz-vilag.hu - 2010.04.01.

2010-04-07

Kispál és a Borz: búcsú a Szigeten Augusztus 9-én, a Sziget mínusz egyedik napján, augusztus 9-én megakoncerten búcsúzik a közönségtől a Kispál és a Borz zenekar. Fennállása 23 évének legnagyobb slágerei, a zenekar kedvenc dalai, vendégfellépők szerepelnek a tervekben.
Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője a csütörtöki sajtóértekezleten így fogalmazott: egyik szeme sír a másik nevet: örül annak, hogy egy ilyen fontos zenekar a Szigetet választotta pályafutása jelentős rendezvényének színhelyéül, de szomorú mert ez egyúttal a búcsú lesz, hiszen pályafutásukat a kezdetektől figyelemmel kísérte.

Pécsről indult a zenekar, a legismertebb hazai „alternatív” együttessé nőtte ki magát. Tizennégy albumuk, számos kislemezük jelent meg. Legismertebb slágereik az Emese, a Szőkített nő, vagy a Ha az életben.

– A Kispál és a Borz alkotó-koncertező csapatként kezdett, de mára jobbára csak a koncertező maradt meg – jelentette ki Lovasi András, az együttes frontembere a sajtótájékoztatón. Úgy vágtunk bele, hogy addig maradunk együtt, amíg jobb számokat írunk közösen, mint külön. Most úgy látjuk, hogy váltani kell. Nem akarunk a múltból élni – fogalmazott. Most mindenki megpróbálja a saját útját járni, teret enged terveinek, amelyeket eddig alárendelt a zenekarnak. Lovasi András arról beszélt, hogy a Kispál és a Borz a Sziget-koncert után belátható időn belül nem tervez közös produkciót és a zenekar tagjai külön tevékenykednek, Az alkotóközösség nagyjából egyben marad, Sok szálon kapcsolódunk egymáshoz. Szeretnénk, ha a múltunk legalább egy része számunkra is vállalhatóan maradjon fenn – hangsúlyozta.

A kapcsolat a zenészek között élő marad, hiszen őszre tervezik a búcsúkoncertről készült DVD kiadását és egy CD-t, a 2004-es legutóbbi lemez óta eltelt évek dalaival 1-2 vadonatúj dallal.

– A búcsút két és fél, három órásra tervezik a 23 év legjobb dalaival. Ott lesz a zenekarral korábban együtt fellépő zenész, lesz olyan vendég, aki hosszú ideje nem lépett fel a zenekarral. Olyan vendégzenészekre számítunk, akikkel hatottunk egymásra, közreműködtünk egymás koncertjein. Jelentős produkcióra készülünk – mesélte Dióssy D. Ákos billentyűs.

A koncertre ott alvós hetijeggyel és 6000 forintos napijeggyel lehet bejutni.

Lovasi András a sajtótájékoztató után elmondta: biztos benne, hogy lesznek sokan, akik összekapcsolják a leállást és Kossuth-díját. Hozzátette: a kitüntetés időzítése nem a zenekaron múlt. Február végén eldöntötte az együttes, hogy az utolsó határig eljutott, amikor elő kellett állni egy vállalható, a hazai poppiac számára fontos anyaggal. Ez nem született meg, azt mondtuk, nem kísérletezünk. Befejeztük a koncertezést.

Ami a CD-t illeti, 2004 óta minden évben írtunk 2-3 dalt, most is van három-négy, ezekből lesz a lemez. Vannak olyan dalok, amelyek a DVD-vel együtt kerek képet adnak a zenekar utolsó időszakáról.

Egyébként már utolsó sorlemezünk kapcsán éreztük, hogy az energia, amit belefektettünk, nem jött át igazán, a láthatatlan személyes kommunikáció, amit addig éreztünk, ezúttal nem működött. Próbálkoztunk otthon írt számokkal, e-mailen küldözgettünk, dalokat egymásnak. Nem az lett, amit szerettünk volna.

Lovasi András és a senki, aki állítólag dobol a Kiscsillaggal folytatja, Dióssy D. Ákos főként hangmérnökként és sessionzenészként dolgozik. (A Kiscsillaggal is.) Kispál Andrásnak saját zenekara van, részleteket Lovasi sem tud, csak annyit mondott, hogy talált egy megfelelő frontembert, aki jobb, mint ő... Bár Pécsről indultak, ott most nem koncerteznek. Mint mondja , nem találtak megfelelő helyszínt. Ami 20-30000 ember számára megfelelő lenne (például a repülőtér), olyan jelentős költséget jelentene, hogy támogatókat kellene szerezni. – fogalmazott Lovasi András.
Az énekes határozottan kizárta, hogy a Sziget után koncertet terveznének.

– Ha ez a zenekar valaha játszik, akkor azért, mert van aktuális mondanivalója. A következő 2-3 évben mindenkit lekötnek saját ügyei, legkorábban 6-8 év múlva lehet ilyen.