Bejelentkezés

Keresés



Gyorsmenü:
Hírek
Koncertek
Zenekar
Történet
Lemezek
Tagok
Média
Fotó
Sajtó
Videó
Közösség
Vendégkönyv
Kérdések
Fórum
Mühely
Kapcsolat

Flash mentes verzió



« vissza

www.index.hu - 2010.04.01.

2010-04-07

Bizonytalan ideig nem lesz Kispál és a Borz 2010.04.01. 12:15 - MTI "Azt a határidőt tűztük ki, hogy ha márciusig nem sikerül összehozni egy nagylemeznyi anyagot, akkor abbahagyjuk. Nem sikerült, három dal nem egy album" - nyilatkozta a friss Kossuth-díjas Lovasi András [1], a 23 éve működő zenekar egyik alapítója. "Fogalmazzunk úgy, hogy a Kispál és a Borz ezzel felrúgta öt-hat éve tartó agóniáját. Bármi is történik ezután, az csak pozitív irányba hathat".
Az énekes-zenész hozzátette: a Kispál és a Borz a következő öt évben biztosan nem lép színpadra, de augusztus 9-én, a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján háromórás búcsúkoncertet adnak. Egyelőre gyűjtik az ötleteket, de a tervek szerint lesz majd egy klubhangulatot idéző kisszínpados rész, fellép velük a régi dobos, Bräutigam Gábor, valamint a zenész barátaik. A hivatalos csütörtöki sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a koncertről DVD-kiadvány is készül, és valószínűleg kiadják 2004 óta felgyülemlett dalaikat is.

Kispál András, a zenekar névadója és gitárosa azt mondta, azért választották búcsúkuncert-helyszínnek a Szigetet, mert a legelső fesztiváltól kezdve felléptek itt, és szempont volt az is, hogy Pécsett nincs megfelelő helyszín egy ilyen koncert lebonyolítására. Dióssy D. Ákos billentyűs arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt években egyre lassabban készültek el a Kispál-dalok, új számok nélkül pedig nem egészséges, sőt, szánalmas hosszú távon koncertezni.

"Nyilván nem akarunk kivetkőzni magunkból és még utoljára megmutatni, hogy mi lehettünk volna Michael Jackson, de akár 20-30 ezer ember előtt nagyon jó lehet majd játszani - mondta még Lovasi a sajtótájékoztatón. - Nincs semmi probléma, mindenki megy tovább a maga útján. Az alkotóközösség megmarad, de a zenekar tagjai külön-külön akarnak tevékenykedni a következő időszakban."

Lovasi most csendesebb időszak elé néz, hiszen másik zenekara, a Kiscsillag a korábbiaknál kevesebbet koncertezik és idén a Budapest Bár produkcióval sincs sok fellépése, viszont így több ideje marad régóta esedékes második szólóalbuma elkészítésére.

Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekara 22 évvel ezelőtt alakult Pécsett, első koncertjét 1987. december 10-én tartotta a pécsi egyetem klubjában, a Szenesben. A Kispál és a Borznak tíz stúdiólemeze, két koncertalbuma, egy válogatása és két DVD-je jelent meg, fűződik a nevükhöz filmzene is (például a Csinibabáé). Első hivatalos lemezük az 1990-ben kiadott Naphoz Holddal volt, az utána következő három album (Föld, kaland, ilyesmi...; Ágy, asztal, tévé; Sika, kasza, léc) hozta meg számukra az országos ismertséget. Utolsó stúdióalbumuk a hat éve megjelent Én, szeretlek, téged. Az alapító tagok közül mára csak Kispál és Lovasi maradt, mellettük 1996 óta Dióssy D. Ákos játszik billentyűs hangszereken, 2007 óta Mihalik Ábel a dobos.